Ontwerp omgevingsplan MerwedeKanaalzone 6 / Business Eiland Utrecht ter inzage t/m 17 april
Momenteel ligt het ontwerp omgevingsplan Merwedekanaalzone deelgebied 6, fase 1 (voorheen bestemmingsplan) ter inzage dat van toepassing is op het gebied tussen de Beneluxlaan, Eendrachtaan, Winthontlaan en het Merwedekanaal. Het ontwerp omgevingsplan ligt ter inzage van vrijdag 7 maart 2025 tot en met donderdag 17 april 2025. Hieronder willen we enkele vragen beantwoorden die tijdens de bijeenkomst van 6 maart jl. aan de orde kwamen. Het ontwerp omgevingsplan is te bekijken via deze link: TAM omgevingsplan Merwedekanaalzone deelgebied 6, fase 1 | gemeente Utrecht
Het ontwerp omgevingsplan regelt in feite twee zaken
Ten eerste wordt de huidige functie en indeling van het gebied juridisch vastgelegd. Bedrijven hoeven niet weg en de openbare ruimte wordt niet opeens anders. Wel is het zo dat uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt.
Ten tweede maakt het omgevingsplan de bouw mogelijk van een nieuwe stadswijk, waarin maximaal 2.050 woningen komen, in totaal 17.000 m2 bvo aan bedrijfsruimte, 7.800 m2 aan maatschappelijke functies en 2.250 m2 aan commerciële functies. Denk hierbij aan een supermarkt en horeca. Hoe dit gebied vorm krijgt, is besloten in de Nota van Uitgangspunten die in juni 2024 door de gemeenteraad is vastgesteld. Op 12 december 2024 heeft de gemeenteraad door middel van een aangenomen motie de uitgangspunten zoals nu opgenomen in het omgevingsplan vastgelegd.
De transformatie van het gebied verloopt organisch. Dat betekent dat het gebied stapsgewijs zijn definitieve invulling krijgt. Grondeigenaren besluiten zelf wanneer er gebouwd wordt en dienen zelf een voorstel in. De gemeente denkt mee en toetst. Een klein aantal kavels is in eigendom van de gemeente dus de gemeente heeft naast een toetsende rol ook een ontwikkelende rol.
Mobiliteit
Gedurende de gebiedsontwikkeling is het uitgangspunt dat bedrijven bereikbaar blijven. In fase 1 blijft de Eendrachtlaan als doorgaande weg in gebruik. In de eindsituatie kunnen bezoekers in het gebied blijven parkeren in de parkeergarages gelegen aan de Vliegend Hertlaan of Winthontlaan. Werknemers van nieuwe bedrijvigheid dienen op afstand te parkeren, bijvoorbeeld in de P&R Westraven. De Zeehaenkade kan na realisatie van het oeverpark niet meer als doorgaande weg gebruikt worden.
Het gebied wordt aan de westkant nu al bediend door zowel tram als bus (halte Kanaleneiland-zuid) en aan de noordzijde aan de Beneluxlaan de bushalte Europaplein-oost. Er vindt onderzoek plaats naar een verbeterde HOV-verbinding onder andere tussen P&R Westraven en het centraal station, waar deelgebied 6 tussen ligt (MIRT Verkenning).
In het gebied komt een fijnmazig fietsnetwerk, waaronder twee nieuwe oost-west verbindingen tussen de Europalaan en de Zeehaenkade. Het gebied is per fiets bereikbaar via de bestaande fietsinfrastructuur van de Europalaan en de Beneluxlaan. De bereikbaarheid wordt gemonitord als onderdeel van een groter gebied. Monitoren maakt het in ieder geval mogelijk om te volgen of het slechter/beter gaat en waar knelpunten zich voor doen en geeft informatie om te kunnen ingrijpen.
Proces
Het besluitvormingsproces is als volgt: tot 17 april ligt het ontwerp omgevingsplan ter inzage en kan je een zienswijze (reactie) indienen. De gemeente verwerkt alle zienswijzen in een reactienota en de raad besluit over de vaststelling van het omgevingsplan, hopelijk voor de zomer. Daarmee wordt het nu gevestigde voorkeursrecht op deze 1e fase van deelgebied 6 met vijf jaar verlengd.
Bij de stukken die naar de gemeenteraad worden gestuurd voor de vaststelling van het omgevingsplan, worden ook de concept beleidsregels opgestuurd. In het omgevingsplan zijn een aantal zogenoemde “open normen’’ opgenomen. Er staat bijvoorbeeld dat er wordt getoetst of er sprake is van een ‘goede stedenbouwkundige kwaliteit’. In deze beleidsregels wordt vervolgens opgenomen wat onder ‘een goede stedenbouwkundige kwaliteit’ wordt verstaan. Deze beleidsregels zijn een uitwerking van de stedenbouwkundige thema’s, maar ook van groen, energie en water. Daarnaast wordt een beeldkwaliteitsplan in concept opgesteld.
Wij hebben ondernemersvereniging Business Eiland Utrecht gevraagd om deelname aan een adviesgroep om de gebiedsontwikkeling op een aantal momenten met elkaar te bespreken. Na de zomer vindt er ook participatie plaats over deze concept beleidsregels en het beeldkwaliteitsplan. Op welke wijze u hierop kunt reageren moet nog bepaald worden. Na verwerking van deze reacties wordt de definitieve versie ter vaststelling voorgelegd. De beleidsregels worden door het college van B&W vastgesteld en het beeldkwaliteitsplan wordt door de gemeenteraad vastgesteld.
Voor meer informatie of contact: merwedekanaalzone@utrecht.nl